Je winkelwagen is momenteel leeg
De melk wordt niet opgepompt door de melkschuimer maar één en ander werkt volgens het 'venturi' principe. Simpel gezegd komt het er op neer dat door de snelheid waarmee stoom uit de machine (stoomsproeier) komt er een vacuüm ontstaat. Dit vacuüm staat in verbinding met lucht en melk. Beide worden gelijktijdig aangezogen. Als één van beide wordt geblokkeerd door vervuiling, zal er van de ander meer worden aangezogen om het vacuüm op te lossen.
Is het luchtaanzuigventiel (airsuction) of het schoorsteentje waar deze in zit vuil of zelfs verstopt? Dan zal er veel melk worden aangezogen. Ontbreekt het luchtaanzuigventiel of is het schoorsteentje bijvoorbeeld gescheurd? Dan zal er geen melk worden aangezogen aangezien het vacuüm al is opgelost met lucht. Dezelfde oorzaken en gevolgen zijn er in de toevoer van melk waarbij oorzaken zelfs in een vervuilde of slecht in elkaar gezette melkbeker zijn terug te vinden.
Melk heeft een lager kookpunt dan water en dat ligt net onder de 70 graden. Wanneer de melk kookt verbreken vetten en eiwitten de verbinding en kan er geen schuim blijven staan. Dat moeten we dus zien te voorkomen. De stoom uit de machine zorgt voor de temperatuur, de lucht die aangezogen wordt via het lucht aanzuigventiel voor de schuim en melk (vetten en eiwitten) voor de structuur. We gaan uit van een goed werkend toestel dat voldoende stoom produceert.
Melk blijft lauw en schuimt niet
Krijg je lauwe melk uit de melkschuimer met weinig tot geen melkschuim? Dan is het lucht aanzuigventiel (airsuction) vuil of zelfs verstopt. Omdat er dan weinig tot geen lucht wordt aangezogen wordt er teveel koude melk aangezogen. Teveel melk betekent een lauw eindresultaat en te weinig lucht betekent geen melkschuim. Vervang het lucht aanzuigventiel (een reserve wordt meegeleverd met nieuwe machines) of bestel een nieuwe.
De melk spettert
Als de melk spettert, dan is deze aan het koken. Er wordt geen schuim opgebouwd. De reden hiervoor is dat er te weinig melk in de melkschuimer komt. Vervang het luchtaanzuigventiel en controleer op een eventueel aanwezige draaiknop goed in het menghuis is gedrukt. Controleer bij gebruik van een melkbeker ook of deze goed in elkaar is gezet.
Gebruik je een melkhouder of melkkoeler naast de machine? Ook die kan de oorzaak zijn van een slecht functionerende melkschuimer. Wanneer er al lucht bij de aangezogen melk kan komen, dan is de melkhoeveelheid weer te laag, de melk zal koken en zal niet schuimen.
Verkeerd geplaatste of versleten nippels in de deksel van de melkbeker kunnen ervoor zorgen dat de melk inclusief lucht wordt aangezogen. Je kan dat makkelijk zien doordat de melkslang transparant is. Je ziet dan dat de melkslang niet helemaal gevuld is met melk wanneer de melkschuimer melk aanzuigt.
Wanneer de melkslang niet transparant of verkleurd is, dient deze direct vervangen te worden in verband met aanslag van eiwitten en/of bacteriën.
Stoomdruk valt weg
Als de stoomdruk wegvalt wordt niet al het water, dat wordt opgepompt naar het element, omgezet in stoom. Een deel van het water loopt de lekbak in. Dat komt door vuil of kalkafzetting in een klep of ventiel. Ontkalken via het ontkalkingsprogramma kan hier goed helpen.
Ontkalken? Maar ik gebruik filters
Precies en daar zit het probleem. Een waterfilter haalt vervuiling uit het water, maar geeft ook wat terug aan het water (stoffen ter bevordering van de koffiebereiding bijvoorbeeld). Dus waterfilter uit de watertank, in het programma van de machine filter op 'NEE' zetten en dan het ontkalken opstarten. Volg de instructies van de display letterlijk op.